Ennen softaa: pingota vihreä kangas taustalle
Näin saat virtuaalitaustat Teamsiin, Google Meetiin, Skypeen ja Zoomiin

Ennen softaa: pingota vihreä kangas taustalle

Tässä blogisarjassa kerromme kuinka videokokouksiin osallistuva saa parannettua videokuvaansa merkittävästi pikkurahalla ja muutamalla näppärällä tempulla. Luettavuuden parantamiseksi blogisarja on jaettu useampaan osaan. Yhdessä artikkelissa julkaistu versio on julkaistu täällä.

Kangas ennen videomikseriä

Tässä osassa blogikirjoitusten sarjaa käsittelemme perusteita siitä, miten vihreän värin taustakangasta on hyvä käsitellä.

Kuva: Skyler Thomasin opetusvideo - älä tee näin

Ennen kuin syvennymme videomikserin saloihin, on ensin hyvä tarkastella hieman taustakankaan käyttöä.

Kaiken videoyhdistelyn pohjana on vihreän kankaan edessä kuvaaminen. Teknisesti puhutaan väriavaimen vaihtamisesta, englanniksi Chroma Green compositing. Tekniikka on videokuvaamisessa ja videokuvien erottelussa hyvin tunnettua ja koettua. Me käytämme tätä samaa tekniikkaa hyödyksemme videoneuvotteluissa.

Videoneuvotteluihin osallistuvien onneksi vihreitä taustakankaita ja -pahveja on tarjolla runsaasti erilaisista kamera- ja videotarvikeliikkeistä. Kotimaisista verkkokaupoista saatavat vihreän kankaan paketit ovat hävyttömän kalliita. Onneksi Saksan Amazonista löytyy perustason vihreä taustakangas muutamalla kymmenellä eurolla. Tällaisen kankaan tueksi sopii mikä tahansa verhotanko tai harjanvarsi.

Chroma Green -taustoiksi on tarjolla joko kiinteitä pahveja tai kankaita. Kankaat ovat helpoimpia asetella paikoilleen ja ovat anteksiantavaisempia valojen heijastuksille. Mutta kankaat vaativat hieman huolenpitoa. Kangas on hyvä silittää etukäteen ja sen paikoilleen asettamisessa kannattaa huomata muutama asia:

Kiinnitä huomiota kankaan valaisuun. Hyvä valaisu on tasainen, ei välttämättä kirkas.

  • Kohteen valaisu muodostaa kankaaseen helposti varjon. Mitä lähempänä kangasta kohde on, sitä näkyvämpi on varjo. Helpoin tapa välttää varjoja on pysyä kauempana kankaasta ja tietenkin asettaa valot niin, että varjoja ei synny.

  • Kangas kannattaa kiristää, jos suinkin mahdollista

  • Kangas kannattaa myös silittää ennen paikoilleen asettamista. Tähän tarkoitukseen höyrysumutin on paras vaihtoehto. Jos silität tavallisella silitysraudalla, älä silitä suoraan vihreää kangasta, vaan aseta väliin pyyhe tai vastaava. Ja varo kalkkitahroja.

  • Älä käytä virheitä vaatteita tai huiveja

  • Valitse taustakuvaksi suurin piirtein samaa värilämpötilaa sisältävä taustakuva, jossa itse esiinnyt.

YouTubesta löytyy Skyler Thomasin hyvä vihreän kankaan aloittelijan opas -video. Jälkikäteen editoitavassa videotuotannossa voi hifistellä vaikka kuinka paljon. Mutta meidän tavoitteemme on saada aikaiseksi hyvä ja ammattimainen osallistuminen virtuaalikokoukseen, joten hienosäädöissä voi olla hieman armeliaampi.

Ennen softaa: pingota vihreä kangas taustalle
Odoo Business Solutions Finland, Ossi Mäntylahti 17 lokakuuta, 2020
Jaa tämä kirjoitus
Arkistoi
Virtuaalitaustojen perusteet Teamsissa, Google Meetissä ja Skypessä
Näin saat virtuaalitaustat Teamsiin, Google Meetiin, Skypeen ja Zoomiin